SM7CZL

 

Dragspel.

Källa wikipedia

Dragspel, som även kallas dragharmonika eller handklaver, är ett luftdrivet fritungeinstrument. Ljudet frambringas av små metalltungor, likt munspelet  och orgelharmoniet. Det första dragspelet konstruerades 1822 av Friedrich Buschmann. 

De vanliga dragspelen finns av två sorter: Pianodragspel , som har en piano- klaviatur för melodispel, och Knappdragspel som  har knappar, både för bas (vänsterhandsdelen) och diskant (högerhandsdelen).

Dragspelet har en mängd knappar på vänsterhandsdelen som ljuder som ett helt ackord. Denna funktion kan bytas ut och man kan istället få en knapp kopplad till en ton. Detta brukar kallas för att dragspelet har melodibas. Ett dragspel som har båda systemen i vänsterhandsdelen brukar i Sverige kallas för Accordeon.  De som spelar klassik musik på dragspel brukar hålla sig till sådana.

Små dragspel brukar ofta kallas för Durspel. En variant av dragspel som är vanlig i tangomusik  heter Bandoneon.  Bägge dessa sorters dragspel ger olika toner för samma knapp, beroende på om man trycker ihop eller drar ut bälgen.

Dragspel, både stora dragspel och små durspel, är vanliga i svensk folkmusik  och gammeldansmusik  Dragspel förekommer också i mycket stor omfattning i den  slaviska  folkmusiken och i kulturen som finns i de berörda länderna.

 

 

 

På bilden nedan en liten dragspelare med ett stort dragspel. Detta var mitt andra spel och det första i full storlek. Dock relativt lätt för ett fyrkörigt spel. Tillverkat sannolikt i Finland strax före andra världskrigets utbrott. Ett NECO Special. Jag har det fortfarande kvar.

                                                

                                         

 

Övriga musikanter från vänster: Bengt Lindberg, fiol, Bengt Åke Larsson, trummor, Ramon Zander, altsaxofon och Jan Lundgren, fiol. Fotot är taget i slutet på 1940-talet på Simrishamns Hantverksförening.

 

                          

                              

Bilden från en revyföreställning på Simrishamns Teaterbiograf. Dragspelaren framförde bland annat " Sjömansjul på Hawaii " med sång och eget dragspelskomp. Från vänster Egon, " dragspelaren ", Nisse ("trumma") Axel och längst till höger Hans. Från sent 40-tal i en revy med scenen från en båt nära ekvatorn vid juletid.

 

                                                                                                                                                                                                                                 

 Ett av mina två nuvarande dragspel. Ett Ballone Burini, dessvärre ej " fullstort ". Man gör sina misstag !! 

                                                                              

Ett kromatiskt och ett vanligt munspel stämt i C dur. " Släktingar " till dragspelet.

                                                           

Med hjälp av nedan visade keyboard, ett Solton MS 60, ovan och ett Ketron XD7,  under , mixerbord och lite annat smått och gott kan man få det att låta bra utan att vara bra. Här kan man " fuska " vilket inte går på ett akustiskt instrument.

                                                    

 

Tillbaka