SM7CZL

 

Saxofon.

Källa Wikipedia

Saxofon är ett blåsinstrument av metall som räknas till träblåsinstrumenten på grund av sin konstruktion med ett enkelt rörblad. De varianter av saxofoner som är vanligast är från ljusaste till mörkaste tonläge: sopransaxofon (Bb), altsaxofon (Eb), tenorsaxofon (Bb) och barytonsaxofon (Eb). Betydligt ovanligare är sopranino saxofonen (Eb), C-melodisaxofonen (C), bas saxofonen (Bb) och kontrabassaxofonen (Eb). Saxofon har anknytning till jazz som ett av de populärare jazzinstrumenten. Saxofonen är vanligtvis associerad till populärmusik, storbandsmusik, och som sagt, jazz, men ursprungligen var saxofonen avsedd till orkester- och militärmusik. Det finns även en variant, som inte är ett blåsinstrument i sig, midisaxofonen som spelas som en saxofon men måste kopplas till en synthesizer eller liknande för att ge ljud ifrån sig.

 

Saxofonen skapades den 12 juni, 1842 av Adolphe Sax, en belgienfödd instrumentmakare, flöjtist, och klarinettist, som arbetade i Paris. Även om han skapade saxofonen 1842, fick han inte patent på den förrän 1846.

 

Instrumentmakaren Benedikt Eppelsheim i München har konstruerat tubaxen, som liknar en kontrabassaxofon i Ess samt soprillo, som ligger en oktav över sopransaxofonen.

Sarrusofonen är ännu en saxofonvariant, som liknar tubaxen.  

 

 

    

                            

 

Från tiden på Teknis i Jönköping. Bilden från karnevalen året innan jag gick ut. Från vänster: Klang på tenor, undertecknad på alt, Rylander på klarinett och " Tuppen " Blom med trumpet i handen.Jo han kunde spela men var framförallt en skicklig vibrafonist.

                                                                                                                                                                                  

                                         

 

I stort samma gäng. Olle Svensson längst till höger.

 

                                     

"Va faen e de här ?"  sa polismannen.

Man kan fråga sig vad den här bilden har att göra med musik ? En bra fråga ! Bilden föreställer den beryktade statyn " Mannen med Banjon ". För att utsmycka Hovrättstorget i Jönköping placerade ett antal teknister i avgångsklassen en staty i svetsad konstruktion på nämnda torg. Dessvärre delade inte alla uppfattningen att statyn bidrog till ett förhöjande av torgets skönhet. Teknisterna som just genomfört en kurs i svetsning hade självklart en annan uppfattning. 

Polisen beslagtog ganska snart statyn som placerades i polishusets garage. Dessvärre blev statyn emellertid " stulen " från polisen efter bara någon dag. Undrar vem som hade ett sådant intresse ? En annons i en lokal tidning meddelade strax efter stölden att eftersom det hela väckt förstämning ( stölden alltså ) så skulle en ny staty placeras på samma torg. Det blev " Mannen med Mandolinen ". Efter polisens omhändertagande även av detta konstverk förklarade sig alla parter nöjda och upptågen tog slut.

 

Här min nuvarande saxofon, en alt sax. 

     Tillbaka